Psoriasis:

Psoriasis is een chronische huidziekte waarbij op de huid rode plekken met witte schilfers ontstaan.
Deze plekken kunnen op het hele lichaam voorkomen, maar komen vooral voor op de ellebogen, knieën, scheenbenen en onder het hoofdhaar.
Soms jeuken de plekken of doen ze pijn.
Een klein deel van de psoriasispatiënten krijgt ontstekingen in de gewrichten, voornamelijk in de handen en voeten (artritis psoriatica).
In Nederland heeft 2% tot 3% van de bevolking psoriasis.
Psoriasis is een erfelijke ziekte, die in de loop van het leven kan ontstaan.
Bij psoriasispatiënten gaat de vernieuwing van huidcellen veel sneller dan bij anderen.
De huid vernieuwt bij iedereen voortdurend; nieuwe cellen worden gemaakt en oude cellen worden afgestoten en schilferen af.
Deze oude cellen zijn zo klein dat dit ongemerkt gaat.
Na ongeveer 28 dagen is de huid vernieuwd.
Bij psoriasispatiënten gaat het proces van huidvernieuwing veel sneller; de huid vernieuwt zich in 4 tot 5 dagen.
Doordat dit te snel gaat, worden de nieuwe huidcellen niet goed gemaakt en gaan ze dood.
Hierdoor ontstaat er een dikke laag van dode huidcellen.
Deze huidcellen worden niet op tijd afgestoten.
Het resultaat is een dikkere, geïrriteerde, rode, schilferige plek.
Wat de versnelde celdeling veroorzaakt is niet precies bekend, maar waarschijnlijk speelt het eigen immuunsysteem (de afweer tegen bacteriën en virussen) hierin een rol.
Het lijkt erop dat er een foutje in het immuunsysteem zit, waardoor het immuunsysteem de eigen huidcellen aanvalt.
Hierdoor raakt de psoriasisplek ook ontstoken.
Factoren die ervoor zorgen dat psoriasis tot uiting komt of (tijdelijk) verergert zijn: wondjes, ontstekingen, bepaalde geneesmiddelen of stress.
Halotherapie en psoriasis
Halotherapie heeft de volgende effecten op de huid en het immuunsysteem:
Het is antibacterieel en het vermindert de kans op ontstekingen aan de huid (bijvoorbeeld na het openkrabben van de huid).
Er is sterke vermindering van jeuk, maakt de huid rustiger en roodheid van de huid verdwijnt.
De huid wordt zachter en egaler. Er is een betere zuurstoftransport, het verhoogt de weerstand en versterkt het immuunsysteem.

De behandeling
Bij huidproblemen dienen de te behandelen lichaamsdelen direct in contact te staan met het zout dat in de lucht wordt verspreid. Draag daarom bij uw bezoek aan de Zoutkamer gemakkelijke kleding om zo eenvoudig de te behandelen lichaamsdelen vrij te kunnen maken.
Wij vragen vriendelijk om bij huidklachten eigen handdoeken (of badlaken) en eventueel een badjas mee te brengen om direct huidcontact met de stoelkussens te vermijden.
In de zoutkamer zult u met andere mensen die een huidaandoening hebben worden behandeld.

Aan te raden sessies
15 – 20 sessies
Om effectief te zijn 2-3x per week gedurende langere periode met vervolgsessies. Afhankelijk van de ernst en vorm vaker. 1 – 2 herhaalsessies per jaar.

Eczeem:

Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen, waarbij de huid een ontstekingsreactie vertoont en je symptomen kunt hebben zoals jeuk, rode plekken, droge huid en schilfers. Vooral jeuk en rode plekken komen veel voor. Jeuk is erg hinderlijk en door te gaan krabben, kan een jeukende plek ook pijnlijk worden en opengaan. Hierdoor kunnen weer nieuwe irritaties ontstaan en krijg je een vicieuze cirkel. Ook zichtbare rode plekken op de huid of schilfers op de kleding zijn erg vervelend. Eczeem is niet leeftijdsgebonden. Iedereen kan er last van krijgen.
Eczeem kan ontstaan door een overmatige reactie van je immuunsysteem op een prikkel. Een prikkel kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan een stof waarmee je huid in aanraking komt zoals cosmetica, parfum, nikkel, lijm of zeep. Ook op omgevingsfactoren zoals zon, (koude) wind, warmte en (warm) water kan je huid overgevoelig reageren. Het kan ook erfelijk zijn.

Halotherapie en eczeem
▪ Het is antibacterieel, vermindert de kans op ontstekingen aan de huid (bijvoorbeeld na het openkrabben van de huid). Sterke vermindering van jeuk, maakt de huid rustiger en roodheid van de huid verdwijnt. De huid wordt zachter en egaler en er is een betere zuurstoftransport. Het verhoogt de weerstand en versterkt het immuunsysteem.

De behandeling
Bij huidproblemen dienen de te behandelen lichaamsdelen direct in contact te staan met het zout dat in de lucht wordt verspreid. Draag daarom bij uw bezoek aan de zoutkamer gemakkelijke kleding om zo eenvoudig de te behandelen lichaamsdelen vrij te kunnen maken.

Wij vragen vriendelijk om bij huidklachten eigen handdoeken (of badlaken) en eventueel een badjas mee te brengen om direct huidcontact met de stoelkussens te vermijden.
In de zoutkamer zult u met andere mensen die een huidaandoening hebben worden behandeld.

Aan te raden sessies
15 – 20 sessies
Om effectief te zijn 2-3x per week gedurende langere periode met vervolgsessies