ASTMA:

Door zouttherapie kunnen astma problemen verlicht worden en blijven de klachten onder controle.
Ook is het mogelijk het gebruik van medicijnen te verminderen.
Doe dit alleen in overleg met uw arts en nooit op eigen initiatief.

Tijdens de zouttherapie gaan bacteriën dood en de spiertjes in uw luchtwegen worden ‘wat losser’ en ontspannen gemaakt. Het slijm komt los en verdwijnt.

Na de eerste paar sessies kunt u ervaren dat u meer gaat hoesten en er meer slijm vrij komt. Dat is volkomen normaal.
Over het algemeen gaat u zich na 3-4 behandelingen veel beter voelen en krijgt u meer lucht; de hoeveelheid slijm is aanzienlijk minder dan u gewend was.

De grootste voordelen van zouttherapie bij astma zijn:
•Zout doodt aanwezige bacteriën en virussen
•Remt ontstekingen af
•Reiniging van de luchtwegen
•Lost overtollig slijm op
•Makkelijker ophoesten van slijm
•Opbouwen van weerstand
•Minder benauwd en meer lucht

Veel astmapatiënten zijn na een kuur in de zoutkamer voor een lange tijd vrijwel klachtenvrij.
Vaak kan het medicijnengebruik ook substantieel worden teruggebracht.
Maak echter nooit aanpassingen op het gebied van medicijnengebruik op eigen initiatief en overleg altijd met uw arts.

Bronchiëctasieën:

Bij bronchiëctasieën zijn de wanden van de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp tot diep in de longen) bijna voortdurend ontstoken en geïrriteerd.
Dit komt omdat de bronchiën bij deze ziekte plaatselijk verwijd zijn, wat bacteriën de kans geeft om zich er gemakkelijk in te nestelen.
Ze planten zich er voort en zo ontstaan er steeds opnieuw infecties. Het kan dus zijn dat u regelmatig last heeft van een longontsteking of bronchitis.
De ontstekingen veroorzaken op termijn schade in de longen, bijvoorbeeld doordat bloedvaatjes en trilhaartjes kapot gaan.
Trilhaartjes werken normaal gesproken overtollig slijm weg uit de longen en de neus, maar bij bronchiëctasieën is dit niet meer mogelijk.
Dat overtollige slijm leidt tot hoestbuien en benauwdheid, en is daarbij een broedplaats voor nog meer bacteriën.

Beide longen
Bronchiëctasieën kunnen in een van de twee longen voorkomen of in een gedeelte van een long, maar ook in beide longen tegelijk.
Het kan zijn dat de bronchiëctasieën steeds meer gezond longweefsel aantasten. In dat geval praten we over ernstige bronchiëctasieën.
Bronchiëctasieën ontstaan vaak al op jonge leeftijd, al komt het ook voor dat volwassenen er pas na hun veertigste jaar last van krijgen.
Vaak is de ziekte dan al jaren sluimerend aanwezig, maar waren de klachten nog niet merkbaar. Bronchiëctasieën is dus een chronische longziekte.

Halotherapie en bronchiëctasieën
Behandeling in de zoutkamer zorgt ervoor dat bij patiënten met bronchiëctasieën een betere longfunctie krijgen, waardoor gevoeligheid afneemt evenals hoest en benauwdheid.

COPD, chronische bronchitis, Emfyseem:

COPD is een afkorting van de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dit betekent chronisch obstructieve longziekte (er is dus een aanhoudende blokkade in de longen). COPD is een verzamelnaam voor:
Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. De bronchusklieren zijn vergroot waardoor overmatig veel slijm wordt geproduceerd. Die ontstaat door littekenvorming in de wand, het gladde spierweefsel, van de bronchiën. Door het overtollige slijm zwellen de slijmvliezen op waardoor een gedeeltelijke obstructie van de luchtwegen ontstaat,
Longemfyseem
Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.
Halotherapie en COPD en chronische bronchitis:
Behandeling in de zoutkamer zorgt ervoor dat bij patiënten met (chronische) bronchitis het slijm minder taai wordt, waardoor het gemakkelijk opgehoest kan worden. Door de ontstekingsremmende werking vermindert de kans op infectie en het verhoogt de weerstand.

BRONCHITIS:

Halotherapie doodt aanwezige virussen en bacteriën en remt ontstekingen af.
Door het inademen van het zout nemen de zwellingen van de slijmvliezen af en de luchtwegen verruimen zich door zich vrij te maken van overtollig slijm met daarin de afvalstoffen van ontstekingen, bacteriën en virussen.
Slijm ophoesten zal makkelijker gaan en het ademen gaat makkelijker.
Elke sessie (60 minuten) verblijf je in de sfeervolle ruimte van onze zoutkamer waarin je heerlijk kunt ontspannen op comfortabele stoelen.
Bij elke ademhaling dringen telkens minuscuul kleine zoutdeeltjes de bronchiën binnen en zorgen voor het geneeskrachtige effect van halotherapie.

De grootste voordelen van zouttherapie bij bronchitis zijn:
•Reinigt de luchtwegen
•Lost overtollig slijm op
•Remt ontstekingen af
•Zout doodt aanwezige bacteriën en virussen
•Opbouwen van weerstand
•Minder benauwd en meer lucht
•Makkelijker ophoesten van slijm
•Toename vitaliteit

Is de ontsteking permanent dan spreken we van chronische bronchitis en dat geeft bijna dagelijkse klachten in de vorm van hoesten, slijm opgeven en benauwdheid. Chronische bronchitis en longemfyseem vormen samen COPD.
Als de ontsteking permanent is dan heb je te maken met chronische bronchitis en dat geeft bijna dagelijks klachten zoals hoesten, slijm opgeven en benauwdheid. Vaak zijn de klachten ontstaan na jarenlang roken.
Chronische bronchitis en longemfyseem vormen samen COPD: Chronic Obstructive Pulmonary Disease.

Chronische verkoudheidsklachten:

Hoesten ontstaat als de luchtwegen geprikkeld worden.
Deze prikkel kan veroorzaakt worden door een ziekte zoals astma of allergie, door een virusinfectie en heel soms door een bacteriële infectie.
Een andere prikkel is het inademen van rook of chemische stoffen.
Bijvoorbeeld van sigaretten of bij het schoonmaken van het huis met chemische middelen.
Ook wordt hoest gemeld als bijwerking van sommige geneesmiddelen.
Hoesten wordt vaak als hinderlijk of vervelend ervaren.
Zowel door degene die zelf hoest alsook door de omgeving.
Hoesten heeft echter wel een belangrijke functie.
Hoesten is namelijk bedoeld als bescherming van de luchtwegen en is dan ook een natuurlijke reactie.
Hoesten is de meest voorkomende klacht bij problemen met de longen en luchtwegen.

Halotherapie en chronische verkoudheidsklachten
Behandeling in de zoutkamer werkt bacteriedodend en helpt tegen opzwelling, ontstekingen, overtollig slijm en bacteriële infecties. Op deze manier verbeterd de kwaliteit en functie van uw ademhaling.

Hooikoorts:

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van je lichaam op stuifmeel van sommige grassen, planten en bomen, die in bloei staan.
Dit stuifmeel, ook wel pollen genaamd, zweeft in de lucht en wordt vervolgens ingeademd.
De overgevoeligheid voor het stuifmeel ontstaat doordat het afweermechanisme van je lichaam in de war is.
In het lichaam ontstaat een allergische reactie en er komt een stof vrij:histamine genaamd.
Histamine zorgt ervoor dat hooikoortsklachten optreden.
Bij een aanval van hooikoorts raken de slijmvliezen geïrriteerd.
Met name de slijmvliezen in je neus- en keelholte en de slijmvliezen bij je ogen.
Hooikoorts kan van grote invloed zijn op de kwaliteit van leven.
Het kan invloed hebben op je werk, op school, je nachtrust of je sociale bezigheden.

Halotherapie en hooikoorts
Behandeling in de zoutkamer zorgt ervoor dat bij hooikoorts patiënten de allergische reacties afnemen, weerstand wordt verhoogd en er kan meer lucht ingeademd kan worden.

Bijholteontsteking:

Bijholteontsteking, ook wel sinusitis genoemd, is een ontsteking van het slijmvlies van één of meer van de bijholtes. Dat zijn de holle ruimtes die zich in de bovenkaak en in het voorhoofd bevinden. Door kleine kanaaltjes staan de bijholtes in verbinding met de neus. Het slijmvlies van de neus loopt via deze kanaaltjes door tot in de bijholtes. Omdat het neusslijmvlies onstoken is, is het ook gezwollen.

Bijholteontsteking zorgt voor een verstopte neus en veroorzaakt pijn in de bovenkaken, het voorhoofd of achter de ogen. Het geeft een vol gevoel in je hoofd dat erger wordt als je voorover bukt. Het slijm is vaak geelgroen van kleur en je kunt koorts hebben. Ook kun je last hebben van hoofdpijn.
Sinusitis of bijholteontsteking is een aandoening die veroorzaakt wordt door bacteriën, virussen of soms een allergie in de slijmvliezen van de neusbijholten.
Dikwijls als gevolg van een verkoudheid zijn de bijholten, die door kanaaltjes in verbinding staan met de neus, gevuld met dik slijm. Het neusslijmvlies is ontstoken en dus gezwollen. Hierdoor kan het slijm en/of pus niet goed weglopen. Het gevolg hiervan is een pijnlijk en drukkend gevoel aan de bovenkant van het gelaat, en rond de ogen. Bij voorover bukken kan het drukkende gevoel toenemen. Ook is er soms sprake van hoofdpijn.

Halotherapie en Bijholteontsteking:
Behandeling in de zoutkamer zorgt ervoor dat bij patiënten met bijholte ontstekingen het overtollige slijm beter afgevoerd kan worden, waardoor er meer lucht ingeademd kan worden.

Tussendoor:

BIJHOLTEONTSTEKING:

Sinusitis of bijholteontsteking kan zeer hinderlijk zijn en belemmert uw dagelijkse leven aanzienlijk. U voelt zich ziek en beroerd. Daarnaast slaapt u slecht en wordt daardoor snel moe.

Zouttherapie is een goed en pijnloos alternatief voor antibiotica en het leegzuigen van de holten. Daarnaast is het ook medicijnen
vrij. U moet alleen op tijd beginnen en de kuur afmaken. Door het volgen van zouttherapie kunt u het genezen van een bijholteontsteking flink versnellen en problemen verlichten.

Tijdens de zouttherapie komt het slijm los, gaat weg en bacteriën worden gedood. Hierdoor wordt het ontstekingsproces geremd. Ademen wordt makkelijker en het drukkende gevoel gaat weg.

De grootste voordelen van zouttherapie bij sinusitis zijn:
•Neusslijm komt makkelijker naar buiten
•Remt ontstekingen
•Zout doodt aanwezige bacteriën en virussen
•Opbouwen van weerstand
•Maakt het taaie vastzittende slijm los
•Druk op voorhoofd neemt af
•Minder benauwd en meer lucht
•Zwellingen neusslijmvlies verminderen

Cystische fibrose:

Cystic Fibrosis (CF, taaislijmziekte) is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening. Ieder mens heeft kliertjes in het lichaam die slijm afscheiden.
Dit slijm voert afvalstoffen af, zoals ingeademde stofdeeltjes en bacteriën. Daarnaast transporteert het verteringsstoffen van de alvleesklier naar de dunne darm.
Het wordt veroorzaakt door één genetische afwijking die tot gevolg heeft dat de longen, de alvleesklier, de darmen en andere organen verstopt raken met een dikke, kleverige slijmlaag.
Het slijm hoopt zich bovendien op, waardoor er in de longen ontstekingen ontstaan.
Ook wordt ademhalen lastiger.
Benauwdheid, kortademigheid en het ophoesten van vies taai slijm zijn dan ook de meest voorkomende symptomen van taaislijmziekte, oftewel cystic fibrosis.
Op de lange termijn raken de longen beschadigd en wijder dan ze horen te zijn.

Halotherapie en Cystische fibrose:
Behandeling in de zoutkamer zorgt ervoor dat bij patiënten met Cystic Fibrosis het slijm minder taai wordt, waardoor het gemakkelijker opgehoest kan worden. Door de ontstekingsremmende werking vermindert de kans op infectie en het verhoogt weerstand.

Longfibrose en Idiopathische pulmonale fibrose:

Longfibrose is een verzamelnaam voor een groep zeldzame longziekten die gemeen hebben dat ze voor verlittekening van het normale longweefsel zorgen. Doordat de longen zo hun elasticiteit verliezen, functioneren ze minder en neemt de patiënt minder zuurstof op.
Dat geeft klachten als kortademigheid, hoesten en vermoeidheid.
Binnen de longfibrose kun je verschillende groepen onderscheiden, bijvoorbeeld ingedeeld naar oorzaak.
Als er geen oorzaak bekend is, spreken we van idiopathische pulmonale fibrose of IPF. Dat is de meest voorkomende soort.
Meer recent zijn er aanwijzingen dat de mogelijke oorzaak ligt in een afwijkend reparatiemechanisme na waarschijnlijk een beschadiging van het longepitheel, wat uiteindelijk.
Er is de afgelopen vijftien jaar veel onderzoek gedaan en zo weten we inmiddels wel iets meer.
Aanvankelijk werd gedacht dat IPF getriggerd werd door een ontstekingsproces leidt tot overmatige bindweefselvorming, resulterend in de fibrotische veranderingen die we zien bij IPF.
Halotherapie en longfibrose en Idiopathische pulmonale fibrose
Behandeling in de zoutkamer zorgt ervoor dat patiënten met longfibrosis en IPF beter zuurstof kunnen opnemen.
Door de ontstekingsremmende werking vermindert de kans op infectie en verhoogt het de weerstand.

Rokershoest:

Een rokershoest ontstaat als iemand langdurig rookt
Als er een trekje aan een tabaksproduct wordt genomen, zet de geinhaleerde teer zich vast op het longweefsel.
In de longen bevinden zich een enorm aantal trilhaartjes, die als taak hebben om (vervuild) slijm uit de longen drijven.
Het teer beschadigd de trilhaartjes, zodat de longen niet langer goed kunnen worden gereinigd en het vuil zich ophoopt.
Dit vuil moet vervolgens worden uitgehoest – zie daar de rokershoest.
Naast teer worden ook andere stoffen die vrijkomen bij het verbranden van tabak geinhaleerd, zoals nicotine.
Agressieve gassen uit tabaksrook dringen door de natuurlijke slijmlaag van de longen heen en tasten de cellen aan, waardoor de cellen afsterven.
Gevolg is dat vele witte bloedcellen komen helpen om de cellen weer op te bouwen.
Bij mensen die veel roken komen er geen normale cellen terug, maar nemen slijmproducerende cellen de lege plaatsen in.
Deze produceren zeer veel slijm, waardoor de vervuiling in de longen meegenomen kan worden.
De hoeveelheid slijm is echter te groot voor de trilharen; deze kunnen het niet meer aan en raken verlamd.
Ook nicotine zorgt ervoor dat de trilharen verlamd raken.

rokershoest

De trilharen voeren het slijm met vuil niet meer af, ze zijn immers verlamd en doen bijna niks meer.
De hoeveelheid slijm kan nu alleen nog maar afgevoerd worden door het hoesten, de “rokershoest”.
Vooral ’s ochtends hebben rokers er last van: de trilhaartjes die hun werk nog enigszins hebben kunnen doen zijn erin geslaagd een deel van het slijm naar boven te brengen. Dit slijm is klaar om uitgehoest te worden.
Veel rokers zullen daarom ook ’s ochtends moeten hoesten, meer dan overdag het geval is. Elke keer dat er gehoest wordt, neemt de elasticiteit van het longweefsel af.
Op een gegeven moment is de rek bijna volledig uit het weefsel. Deze ziekte heet COPD en kan ernstig invaliderend zijn wanneer er niet gestopt wordt met roken. De rokershoest kan ook als afweermechanisme werken. Een deel van de giftige stoffen wordt uitgehoest in plaats van in het lichaam opgenomen, echter weegt dit niet op tegen de schade die al is aangericht en waarschijnlijk nog toeneemt.